– VYSOKO NEŽIADÚCA BAKTÉRIA V POTRAVINÁRSTVE, V SÚČASTNOSTI ZNÁMYCH AŽ 2300 DRUHOV..
Nepríjemné bakteriálne ochorenie zasahujúce najmä črevá, žalúdok. Ochorenie sprevádza najmä hnačka, vysoké teploty, nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a následnú dehydratáciu.
Salmonely patria do čeľade Enterobacteriaceae, a sú značne odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia, sú schopné teda rásť v prostredí s kyslíkom i bez kyslíka, najmä však v teplých obdobiach.
Najväčšie riziko predstavujú potraviny, najmä mäso a mäsové výrobky – teda produkty živočíšnej výroby, ale prenos je po kontaminácii možný aj cez neumyté ruky. Nakazenie sa Salmonellou je vo väčšine prípadov z potravín, prenos baktérií je ale možný aj z chorého zvieraťa na človeka.
VÝSKYT BAKTÉRIÍ SALMONELLA
- mäsové výrobky, mäso – surové alebo nedostatočne tepelne opracované ( bravčové, hydinové.. )
- vajcia a výrobky z nich
- syry, syrové výrobky
- zmrzlina
- majonézy, nátierky
- mlieko a výrobky z neho
- kontaminovaná voda
- zvieratá
Šírenie je možné najmä pri priamom kontakte a nedostatočnej hygiene alebo prostredníctvom konzumácie výrobkov. Výrobok ktorý možné opracovať tepelne je bezpečnejší kvôli faktu, že Salmonellu možno zabiť už pri teplote 45 °C. Dôležité ale ostáva správne uskladnenie potravín a dôkladná čistota pri samotnom chove zvierat a živočísnej výrobe.