SALMONELLA ENTERIC

– VYSOKO NEŽIADÚCA BAKTÉRIA V POTRAVINÁRSTVE, V SÚČASTNOSTI ZNÁMYCH AŽ 2300 DRUHOV..

Nepríjemné bakteriálne ochorenie zasahujúce najmä črevá, žalúdok. Ochorenie sprevádza najmä hnačka, vysoké teploty, nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a následnú dehydratáciu.

Salmonely patria do čeľade Enterobacteriaceae, a sú značne odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia, sú schopné teda rásť v prostredí s kyslíkom i bez kyslíka, najmä však v teplých obdobiach.

Najväčšie riziko predstavujú potraviny, najmä mäso a mäsové výrobky – teda produkty živočíšnej výroby, ale prenos je po kontaminácii možný aj cez neumyté ruky. Nakazenie sa Salmonellou je vo väčšine prípadov z potravín, prenos baktérií je ale možný aj z chorého zvieraťa na človeka.

VÝSKYT BAKTÉRIÍ SALMONELLA

  • mäsové výrobky, mäso – surové alebo nedostatočne tepelne opracované ( bravčové, hydinové.. )
  • vajcia a výrobky z nich
  • syry, syrové výrobky
  • zmrzlina
  • majonézy, nátierky
  • mlieko a výrobky z neho
  • kontaminovaná voda
  • zvieratá

Šírenie je možné najmä pri priamom kontakte a nedostatočnej hygiene alebo prostredníctvom konzumácie výrobkov. Výrobok ktorý možné opracovať tepelne je bezpečnejší kvôli faktu, že Salmonellu možno zabiť už pri teplote 45 °C. Dôležité ale ostáva správne uskladnenie potravín a dôkladná čistota pri samotnom chove zvierat a živočísnej výrobe.

Táto stránka používa cookies. Prehliadaním tejto stránky akceptujete ich použitie.